Van de basisschool naar de brugklas

Van de basisschool naar de brugklas

Ik zit lekker in de tuin, heerlijk te genieten van het zonnetje. De meivakantie is net begonnen. De kinderen van groep 8 hebben hun eindtoets van de basisschool afgerond. Ze gaan hun laatste periode van de groep 8 tegemoet. Een tijd van afscheidsmusical, laatste schoolreis etc.

Mijn gedachten gaan een paar jaar terug. Naar de tijd dat mijn eigen kinderen de eindtoets hebben gedaan. Eerst ging mijn oudste en een jaar later ging mijn jongste naar het voortgezet onderwijs. Beide kinderen hadden er ongelooflijk veel zin in. Mijn oudste kon niet wachten totdat het augustus was. Voor mijn jongste was het afscheid nemen van de basisschool wel een dingetje. Ze had een grote vaste vriendengroep die allemaal een andere kant opgingen. Eén vriendinnetje ging met haar mee naar de nieuwe school. Ze had het erg naar haar zin op de basisschool. Zou dat straks ook weer zo zijn? Ze had allerlei vragen, ondanks dat de juf wel dingen vertelde over het voorgezet onderwijs en ze ook een kennismakingsmiddag op haar nieuwe school had en ze toch wel stevig in haar schoenen stond.

Wat ik met mijn eigen kinderen heb meegemaakt, hoor ik ook vaak terug bij de ouders die ik spreek waarvan de kinderen ook op deze drempel staan. Hoe kun je je kind nu het beste begeleiden, zodat hij/zij ontspannen en zelfverzekerd aan zijn of haar nieuwe start kan beginnen?

Enkele tips voor een ontspannen start van de brugklas:

Maak samen de slaapkamer van je kind brugklasproof.

Als brugklasser krijgt je kind straks te maken met meer huiswerk dan dat het op de basisschool gewend was. Dat zal je kind niet altijd leuk vinden. Dan is het wel fijn om een lekker plekje te hebben om het huiswerk te doen. Een goed bureau, een stevige stoel, voldoende plaats om de boeken en/of schriften op te ruimen. Bekijk de kamer van je kind eens kritisch. Is het niet te kinderachtig geworden? Moet er een tienersausje door de kamer? Maak de kamer een fijne plek waar je kind zich fijn voelt en straks prettig zijn huiswerk kan maken.

Koop samen leuke schoolspullen die tegen een stootje kunnen.

Op de basisschool kreeg je kind alle schriften en pennen van de school. Op het voortgezet onderwijs moet je ze zelf kopen. Dat is leuk, want nu kan je kind precies uitkiezen wat hem/haar aanspreekt. De spullen krijgen het zwaar te verduren in de schooltas. Ze moeten dus wel tegen een stootje kunnen. Je wilt geen schriften die na een week al uit elkaar liggen of lekkende pennen die inktvlekken geven op je boeken. Ga samen lekker op tijd op pad om inkopen te doen, dan is de keuze nog reuze.

Stel je kind gerust wanneer het zich zorgen maakt dat de brugklas te moeilijk wordt.

Sommige kinderen zien heel erg op tegen de brugklas, omdat ze bang zijn dat het te moeilijk voor ze is. Dat is echt niet nodig. Vertel je kind dat de juf of meester van groep 8 heel goed heeft gekeken naar welk schoolniveau geschikt is voor jouw kind en dat de eindtoets daar ook een goed beeld van heeft gegeven. Dankzij het schooladvies van de basisschool komt je kind terecht op een school dat bij je kind past en dus de brugklas niet te moeilijk zal zijn.

Stel je kind zakgeldverhoging voor.

De meeste kinderen krijgen zakgeldverhoging wanneer ze naar de brugklas gaan. Brugklassers geven meer geld uit dan groep 8-leerlingen. Vaak gaan ze met een groepje een lekker broodje kopen in de kantine of supermarkt, of een keer met klasgenoten naar de film. Op de site van Nibud is een speciale pagina over de middelbare school. Daar staat ook op dat dit een goed moment is om duidelijke afspraken te maken over geld. Het is handig voor je kind om te weten waar het zijn/haar geld voor mag en moet gebruiken.

Ontdek de route naar school.

Ga samen in de zomervakantie de route naar school verkennen. Zo kun je je kind al vertrouwd maken met de gevaarlijke punten op de route, zodat je kind vol zelfvertrouwen naar school kan (en jij ook gerust kunt zijn J). Nu kun je dat samen doen, straks na de vakantie moet je je kind lekker met vrienden en vriendinnen op pad laten gaan.

De eerste schooldag is voor iedereen spannend.

Laat je kind de avond van te voren de schooltas inpakken, dit brengt in de ochtend rust.

Zet de wekker iets eerder dan gepland, zo heeft je kind alle tijd om te ontbijten, aan te kleden en zich te verzorgen. Laat niet je eigen spanning blijken, je kind vindt het zelf al spannend genoeg. Wanneer je een foto wilt maken van de dag dat je kind voor het eerst naar de brugklas gaat, doe dat dan voordat er vrienden of vriendinnen zijn. Dan voelt je kind zich ook niet opgelaten. Wanneer er meer oud klasgenoten naar dezelfde school gaan, laat ze met elkaar afspreken om de eerste ochtend samen naar school te gaan. Samen onwennig een nieuwe school binnenstappen is net een beetje fijner dan alleen. En vertel je kind dat het voor iedereen spannend is. Door gewoon over je gevoel te praten, leg je makkelijker contact met anderen en zal je kind ontdekken dat het echt niet de enige is die het spannend vindt.

En dan begint het grote avontuur in de brugklas

Nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren, andere schooltijden en huiswerk! Veel nieuwe indrukken en wanneer je kind thuis komt , moet het huiswerk maken. Dat is voor de meeste kinderen wel even wennen. Een van de moeilijkste dingen van huiswerk is het zelf inplannen wanneer je wat moet gaan doen. Soms raken de kinderen in de war van zoveel nieuwe indrukken. Wilt u uw kind ook hier op voorbereiden, neem dan eens contact op met Metis coaching. Metis coaching heeft een speciale training “Straks naar de brugklas”.  Hierin worden de kinderen voorbereid op de brugklas, leren studievaardigheden, visuele leertechnieken en leren welke leerstijl ze hebben. Zo gaat uw kind nog beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen zijn/ haar nieuwe avontuur tegemoet.

Informatie

Mail: info@metis-coaching.nl
Tel.:  06-51142000