De wat????

De wat????

Zittend in het gras tijdens een gezellig muziekfestival, genietend van de zon, raak ik in gesprek met een vrouw. We hebben het over de geweldige line-up van artiesten. Hoeveel geluk we hebben dat het weer vandaag zo mooi is en dat het zo gezellig is. We kijken naar de vele mensen die voorbij komen. Zo verschillend, maar allemaal dezelfde interesse……muziek.

Wat zouden al die mensen doen in hun dagelijkse leven? We bedenken de gekste dingen. Dan komen we natuurlijk ook op ons eigen beroep.

“Wat doe jij?” is de onvermijdelijke vraag. Ik zeg dat ik Jeugdbrein coach ben.
“Wat doet de Jeugdbrein coach?”
“Die houdt zich bezig met de executieve functies.”
“De wat?”
Ik begin uit te leggen wat ik doe.

Executieve functies, dat zijn die vaardigheden die je nodig hebt om te slagen in het leven, op school, in relatie tot anderen, in je persoonlijke leven. Of je nu 3, 13 of 30 bent, je hebt ze nodig om taken uit te voeren en je doel te bereiken.

Het zijn de regelfuncties van de hersenen. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Je gebruikt deze executieve functies vooral in nieuwe situaties en minder in situaties die je vaak meemaakt.

Ze sturen en controleren je hele doen en laten. Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Als ze goed ontwikkeld zijn, zijn deze functies zelfs een betere voorspeller voor schoolsucces dan intelligentie.

Vaardigheden zijn te trainen en dus te ontwikkelen!

 Dit zijn de 11 executieve functies met een korte toelichting/ voorbeeld:

 • Emotieregulatie; je weet bijv. hoe je je zenuwen moet beheersen bij een toets
 • Reactie-inhibitie; het vermogen om na te denken voor je iets doet
 • Volgehouden aandacht; je kan langere tijd met een taak/huiswerk bezig zijn
 • Taakinitiatie; je kan op tijd aan een taak beginnen op een efficiënte wijze
 • Doelgericht doorzettingsvermogen; je kunt bijvoorbeeld gedurende langere tijd sparen of geld verdienen om iets belangrijks te kopen
 • Flexibiliteit; je accepteert een ander alternatief als de eerste keuze niet mogelijk is
 • Plannen; je kunt een plan opstellen bij het maken van huiswerk
 • Tijdmanagement; je kunt op tijd een taak/opdracht afmaken of deadlines halen
 • Werkgeheugen; je kunt informatie onthouden en eerdere geleerde vaardigheden toepassen in een andere situatie
 • Organiseren; je kunt een systeem ontwikkelen om op de hoogte te blijven van bepaalde informatie of benodigde materialen.
 • Metacognitie; je kunt je prestaties evalueren en verbeteren

Als Jeugdbrein coach ben ik volop bezig met het ontwikkelen van deze vaardigheden. Bovendien kun je als ouder hier aan bijdragen. Help jouw kind zijn of haar talent te benutten door zijn/haar executieve vaardigheden te versterken. Niets is zo frustrerend om jouw kind te zien worstelen met bijvoorbeeld de gewone dagelijkse taken……Toch?

Metis coaching